1092. Budapest. Ráday-u 31/K. Filmesház   telefon: 299-30-27; fax. 299-30-28; email:e.ica@filmjus.hu  
     
 
Közszolgálati Médiumok Érdekvédelmi Kommunikációs Fóruma
H-1078 Budapest Murányi. u. 1. 1406 Budapest Pf. 89.
telefon: (1) 343-8771 fax: (1) 343-8772 e-mail: phdszsz@freemail.hu
 

Válsághelyzet alakult ki a hazai közmédiumok területén. A politika (akarva-akaratlan a magánszféra médiumainak kedvez) felelőssége megkérdőjelezhetetlen!

Úgy látjuk, hogy az anyagi ellehetetlenülés a tönk szélére sodorja a nagy múltú és komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkező műhelyeket, szellemi közösségeket, emellett erkölcsi válságot is előidéz. Ideje lenne a politikai döntéshozóknak felébredni a langyos politikai "álomból". Több, mint egy éve az EU tagjai vagyunk, viszont a közszolgálati médiumok megoldatlan normatív finanszírozása miatt az utolsó helyeken kullogunk a résztvevő 25 tag között. Az alulfinanszírozásból eredő problémákat csak tetézik a gazdálkodást nehezítő szabályozások. Ezáltal a munkavállalókra a létbizonytalanság terhe nehezedik, amely rányomja bélyegét a szakmai munkára. Hogyan is várhatnánk el a közszolgálati feladatok magas színvonalú ellátását a lehető legnagyobb kreativitással. A nézettségi/hallgatottsági adatok kommentálása helytelen szakmai szempontok alapján történik, így majdnem ott tartunk a kimutatások szerint, hogy az egyetemes és magyar kultúra értékeit bemutató műsorok nem annyira szükségesek.

A közszolgálati média független működésének normatív finanszírozását és a feladataihoz szükséges forrásokat az államnak kell biztosítani.

A politikától és a magántőkétől való függetlenséget a közintézményi keretek és a 2/3-os új törvényben rögzített normatív finanszírozás garantálhatja. A 7-8 évtizedes hagyományokkal rendelkező magyar közszolgálatiság és az északi típusú EU minták alapján, a magyarországi média számára biztosítani kell a független jogi és finanszírozási garanciákat.

Mint a Magyar Televízió Rt, a Duna Tv Rt és a Magyar Rádió Rt munkavállalóit képviselő szakszervezetek arra a felismerésre jutottunk, hogy az eddig külön-külön folytatott harcunk nem hozta meg a mindannyiunk által kívánatosnak tartott változásokat, ezért létrehoztuk a Közszolgálati Médiumok Szakszervezeteinek Közös Bizottságát. Célunk a fent megfogalmazott problémák feltárásán túl szakmai javaslatok megfogalmazása is. Minden olyan eszközzel fel kívánunk lépni, melyet a munkavállalói érdekvédelem számunkra nyújt. El akarjuk érni, hogy az EU előírásoknak megfelelő színvonalra kerüljenek a közszolgálati médiumok, és ez által a munkavállalók érdekei is egy magasabb színvonalon érvényesülhessenek.

Budapest, 2005. október 4.

 

 

 
 
 
 
 
    vissza az elejére vissza egy lépést