1092. Budapest. Ráday-u 31/K. Filmesház   telefon: 299-30-27; fax. 299-30-28; email:e.ica@filmjus.hu  
     
 
H Í R L E V É L
(2005/11. szám, 2005. július 5.)
 

Az elmúlt hónapban a választmány és a kibővített választmány több alkalommal összeült, hogy a legutóbbi közgyűlésen elhangzott javaslatok és a felvetődött kérdések dolgában megtegye a szükséges lépéseket.

Nem sikerült előbbre jutnunk a Fiatal Művészek Társasága ügyében. Ennek anyagi okai vannak. Rendelkezünk a Magyar Televízió ígéretével arra, hogy adásidőt ugyan kapnánk a fiatalok által elkészített filmek számára - havi kb. 20 percet -, de anyagi fedezetet nem tudnak biztosítani hozzá.
Különböző pénzszerzési kísérleteink (ORTT, Környezetvédelmi Minisztérium), egyelőre, különböző okok miatt sikertelenek.

Többször tárgyaltunk már arról, hogy a korábban készült produkciók ismétlését nagy mértékben akadályozza az igen magas előadóművészi perc-jogdíj, valamint a Magyar Televízió több száz milliós eladósodása ezen a területen. Az előadó művészek képviselőivel két alkalommal, megtartott megbeszélésen kialakult az az álláspont, hogy az Előadóművészi Jogvédő Iroda a percekben számolt jogdíj helyett éves átalánydíjat is elfogadná. Ebben az ügyben az Egyesületnek a kérdés sürgős felvetésére és a felek közti egyeztetésre volt módja, de nem vagyunk jogosultak az átalánydíj összegének a megállapítására. Ez a Jogvédő Iroda és a Magyar Televízió vezetésének az ügye, tudomásunk szerint folynak tárgyalások ebben a vonatkozásban.

Ismételten felhívjuk a figyelmetek arra, hogy a Filmjus Alapítványának módja van arra, hogy támogatást adjon rászorulóknak. Pontosítjuk a feltételeket.
Támogatást nyugdíjasok kaphatnak, azok, akiknek havi jövedelme nem haladja meg a 100 000 forintot, azok, akinek korábbi tevékenysége jogdíjas volt. (Elsősorban - de nem kizárólag - rendezők, operatőrök, forgatókönyvírók.)
Az Alapítvány, ebben az évben, kísérleti alapon működik. Akit az Alapítvány támogat, az ebben az évben - májustól visszamenőleg és december 31-ig - , havi 20 000 Ft. támogatást kap.
A kérelmeket a Filmjus Alapítványhoz kell beadni. (1092 Budapest, Ráday utca 31/K, FilmesHáz) Az Alapítvány kuratóriumának vezetője: Sós Mária.

Mint előző hírlevelünkben már jeleztük, kapcsolatot kerestünk a Drámaírói Kerekasztal Egyesületével, majd felvettük a kapcsolatot a Maszk Országos Színészegyesülettel is.
Közösen dolgoztunk ki egy javaslatot az ORTT számára. Közösen javasoljuk egy új típusú produkciós pályázat kiírását a kortárs magyar színművészet, a drámairodalom illetve a színházi tévéjáték-kultúra közös értékeinek megőrzése érdekében Az ORTT által meghirdetett, "Várkonyi Zoltán-pályázat" a magyarországi és határon túli magyar színházak által már bemutatott, kortárs magyar darabok tévéjátékszerű felvételére vonatkozik. A pályázat tizenkét egész-estés kortárs magyar drámából készült tévéjáték létrehozásáról szól. A javaslatról július 19-én fogunk tárgyalni az ORTT elnökével.

Június 21-én fogadott bennünket a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere.
Az Egyesület vezetőségének képviseletében Mihályfi Imre, Radó Gyula, Fellegi Tamás és Szőnyi G. Sándor vett részt a megbeszélésen.
Tájékoztattuk a miniszter urat a közszolgálati televíziók működésével kapcsolatos állásfoglalásainkról.
Mellékeljük a levelet, melyet a megbeszélésen adtunk át, s amelyben állásfoglalásaink leglényegesebb pontjait foglaltuk össze.

 

2005. július 5.
Összeállította:
Szőnyi G. Sándor

 
 
 
 
 
    vissza az elejére vissza egy lépést