1092. Budapest. Ráday-u 31/K. Filmesház   telefon: 299-30-27; fax. 299-30-28; email:e.ica@filmjus.hu  
     
 
H Í R L E V É L
(2005/13. szám, 2005. november 15.)
 

A kibővített választmány ülésén részt vettek: B.Révész László, Csenterics Ágnes, Fellegi Tamás, Gurbán Miklós,
Jánosi Antal, Mihályfi Imre, Németh Imre. Radó Gyula, Szolnoki András, Szőnyi G. Sándor,

A választmány, az évi, szokásos felhívás alapján kitüntetésre javasolta:
Mihályfi Imrét Kossuth-díjra, Mihályfy Sándort Kiváló Művész, B.Révész Lászlót, Bednai Nándort, Szalai Andrást Érdemes Művész kitüntetésre és Csenterics Ágnest Balázs Béla díjra.
Javaslatunkat elküldtük a Filmművész Szövetségnek és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának.

Korábbi elhatározás alapján előkészítettük azt, hogy a Televíziós Művészek Társasága filmgyártási jogot is szerezzen. Ehhez az alapszabály módosítása, valamint a Nemzeti Filmirodánál való bejegyzés szükséges. A módosítás jóváhagyását a következő közgyűléstől várjuk.

A Fiatal Művészek Társasága, a gyártáshoz szükséges pénz hiánya miatt, változatlanul nem működik. Ebből a helyzetből ki tudnánk lépni, ha a Társaság rendelkezne gyártási joggal is, ami lehetővé tenné pályázati támogatások megszerzését is.

A választmány felkérte Radó Gyulát és Fellegi Tamást, hogy vegyék fel a személyes kapcsolatot az Országgyűlés civil szervezetekkel foglalkozó irodájának a vezetőjével.

AZ MMKA és az ORTT október 20-án hozott döntése szerint 10 tv-film, illetve tv-játék kapott gyártási támogatást. ( 3 az MTV, 6 a DunaTV, 1 az RTL kezelésében.)
Az MMKA határozata szerint több megvalósításra alkalmas forgatókönyv érkezett, mint amennyi támogatására pénzügyi fedezet volt, ezért a 2006-os filmgyártási keretből újabb pályázatot kíván kiírni, melyen a forráshiány miatt elutasított forgatókönyvek újra részt vehetnek.
Minden pályázatra beadott forgatókönyv több fórum szűrésén ment keresztül a végső döntéséig. A választmányt többen keresték meg azzal a panasszal - hogy egy, az RTL által kezelt produkció kivételével -, televíziós rendezőt nem támogattak a kuratóriumok. Ez statisztikailag hátrányosnak tűnik. A választmánynak nincs megfelelő áttekintése arról, hogy hány televíziós rendező nyújtott be pályázatot a különböző döntési fórumokhoz, ezért azt kéri, hogy aki pályázati munkát adott be, tájékoztassa erről a TvMT választmányát. (Enzsöl Ilona; 1092 Budapest. Ráday u. 31/K. FilmesHáz. Tel. 299-30-27 Fax: 299-30-28. E-mail: e.ica@filmjus.hu)

Felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy a honlapunk új formában jelenik meg. (www. tvmt.hu).
Kérjük, hogy aki igényt tart erre, küldje el fényképét, életrajzát, szakmai életrajzát e-mailben Enzsöl Ilona (e.ica@filmjus.hu), vagy a TvMT új email címére (tvmt@freemail.hu) .

A Televíziós Művészek Társaságának Választmánya

 

2005. november 16.
Összeállította:
Szőnyi G. Sándor

 
 
 
    vissza az elejére vissza egy lépést