1092. Budapest. Ráday-u 31/K. Filmesház   telefon: 299-30-27; fax. 299-30-28; email:e.ica@filmjus.hu  
     
 
H Í R L E V É L
(2005/7. szám, 2005. március 24.)
 

A Társaság választmánya március 22-én ülésezett. Jelen voltak: Balogh Zsolt, Fellegi Tamás, Gurbán Miklós, Jánosi Antal, Mihályfi Imre, Mihályfy Sándor, Nádorfi Lajos, Radó Gyula, Simon Margit, Száva Gyula, Szőnyi G. Sándor.

Az ülés legfontosabb témája az április 5-én megtartandó "kerekasztal" tárgyalásra való felkészülés volt. A tárgyaláson az előadóművészi jogdíj kérdéseiről kívánunk beszélni. (Legutóbbi hírlevelünkhöz már mellékeltük az állásfoglalásunkat, amit elküldtünk a Magyar Televízió Elnökének is ) Két kérdést fogunk felvetni:: az 1999-ben meghozott rendelkezés szerint megállapított magas perc-jogdíjat (7150 forint + áfa) csökkenteni kell, mert ez a ismétléseknek az egyik legfőbb akadálya, valamint tisztázni kell azt, hogy az 1999 előtt készült produkcióknak van-e, s ha van, milyen jogdíj kötelezettsége van. A tárgyaláson többek között részt vesz a Színész Szakszervezet, a Filmjus és a Magyar Televízió képviselője. Részünkről a téma előadója Száva Gyula lesz.

A továbbiakban a folyamatban lévő ügyeinkről volt szó.

Balogh Zsolt beszámolt a Fiatal Művészek Társaságának a helyzetéről. (Alapkérdés produkciókhoz szükséges anyagi támogatás kérdése. A Magyar Televízió vállalja a kért, havi 20-25 percben, a művek sugárzását, de anyagi fedezetet nem tud adni hozzá. A meghirdetendő pályázat szerint a fiatalok által készített kreatív alkotásoknak közük lesz a környezetvédelemhez, tehát jogos lehet a Környezetvédelmi Minisztérium támogatása. Történtek tárgyalások. Kérést fogalmazunk meg az ORTT-nek is, hogy engedélyezzen valamennyi reklámtevékenységet ezekben a munkákban.)

Gratulációnkat küldjük a március 15. alkalmával kitüntetett televíziós kollegáinknak.. (Radó)

Kapcsolatba léptünk a Duna-televízió újonnan megválasztott elnökségével. Személyes találkozót kértünk, azzal hogy előzetesen tájékoztatjuk őket, milyen kérdések felvetését tartjuk fontosnak.

Téma volt a honlap működtetésének kérdése. Gurbán, Nádorfi és Szőnyi kezelik és szerkesztik a honlapot. Olvassátok! (www.tvmt.hu)

Felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy közelmúltban két újságcikk jelent, illetőleg jelenik meg az általunk felvetett témákkal kapcsolatban: a jogdíj kérdéséről a Népszabadságban ("Se jogdíj, se művészet" címmel) és a 168 órában a tévéjátékok- és tévéfilmekről.

Következő, kibővített választmány ülésünk (kerekasztal tárgyalás) 2005. április 5. délután 3 órakor a Filmesházban.
A választmányi ülések nyilvánosak!

 

2005. március 24.
Összeállította:
Szőnyi G. Sándor

 
 
 
 
 
    vissza az elejére vissza egy lépést