1092. Budapest. Ráday-u 31/K. Filmesház   telefon: 299-30-27; fax. 299-30-28; email:e.ica@filmjus.hu  
     
 
H Í R L E V É L
(2005/8. szám, 2005. április 9.)
 

Kibővített választmányi ülést tartottunk április 5-én, melyre meghívtuk az előadóművészi jogdíj kérdésében érintett szervezetek képviselőit is.

Jelen voltak: az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI), a Filmjus, a színész érdekvédelmi egyesületetek és a Magyar Televízió archívumának vezetői és jogásza.

A Társaság részéről: Balogh Zsolt, Csenterics Ágnes, Fellegi Tamás, Gurbán Miklós, Jánosi Antal, Mihályfi Imre, elnök, Németh Imre, Radó Gyula, titkár, Rózsa Sándor, Simon Margit, Száva Gyula, Szolnoki András, Szőnyi G. Sándor, alelnök és Enzsöl Ilona, jegyzőkönyvvezető.

A kibővített választmányi ülést azért hívtuk össze, mert nyilvánvalóvá vált, hogy a Magyar Televízió gazdasági okokból arra kényszerül, hogy szüneteltesse az archívumban őrzött művek ismétlését, vagy csak igen ritka alkalmak esetén tűzzön ki ismétlésre egy-egy művet. Ennek oka, hogy az aránytalanul magas előadóművészi jogdíj kifizetésére, a Magyar Televíziónak, jelenlegi gazdasági helyzetében, nincs lehetősége.. (A 2005 évi előadóművészi jogdíj műsorpercenként 7580 Ft+áfa, ami azt jelenti, hogy például egy 120-140 perces színházi közvetítésnek csupán előadóművészi jogdíja több mint egy millió forint.)

Az archívumban őrzött művek kulturális értéke igen nagy, az ismétlések elmaradása nemcsak anyagi, hanem kulturális kár is. (Részletesebb összefoglaló "Az ismétlésekről" címmel, a Társaság honlapján -www.tvmt.hu-, a március 8-i hírlevélben.)

Előadtuk, hogy bár jogosnak tartjuk az előadóművészi jogdíjat, de irreálisan magasnak a megállapított -és minden évben növekvő- műsorpercenként fizetendő összeget. Ennek korrekcióját kívánjuk.

Tisztázni kívántuk, hogy az Előadóművészi Jogvédő Iroda álláspontja szerint, a jelenleg megállapított jogdíjat kell-e fizetni az 1999, az új jogdíj törvény megszületése előtti időszakban készült művek ismétlése esetén is. Ez fontos kérdés, mert az archívumban őrzött filmek, tévéjátékok és a rögzítésre került színházi előadások zöme a korábbi időszakban készült. Az EJI álláspontja szerint, ezeknek a produkcióknak ismétlése esetén is jelenlegi előadóművészi jogdíjat kell fizetni. Ebben a kérdésben jogi vita alakult ki.

A jogdíjak irreálisan magas összegét kifogásolva, részünkről - egyebek közt - elhangzott, hogy az ismétlések előadóművészi jogdíja nyolc-tízszerese az írói jogdíjnak, hogy az ismétlések elmaradása a színészek számára is káros, hiszen így semmilyen jogdíjhoz nem jutnak, káros ezért a szerzők-írók számára is. Kifogásoltuk, hogy a jogdíj összegének évenkénti megállapítása meglehetősen egyoldalúan történik, az érintett televíziókkal való, megfelelő egyeztetés nélkül.

A tárgyalás résztvevői sok kifogással éltek a jelenlegi előadóművészi jogdíjjal szemben, de beszámolhatunk arról is, hogy a vita, mindkét részről, a megoldások kölcsönös keresésének szellemében zajlott le. Így született meg az a javaslat -melyhez hasonlót az EJI már korábban is tett-, hogy jöjjön létre egy éves átalányösszeget előíró keret, és erre mindkét fél -a Televíziós Művészek Társasága is- tegyen javaslatot. Ebben az ügyben konzultálni akarunk a Magyar Televízió vezetőségével és tekintettel arra, hogy a jogdíj előírások mindkét közszolgálati televíziót érintik, a Duna Televízió vezetőivel is.

Következő választmányi ülésünket április 19-én, kedden délután 2 órakor tartjuk a Filmesházban. A választmány ülései nyilvánosak.

 

2005. április 6.
Összeállította:
Szőnyi G. Sándor

 
 
 
 
 
    vissza az elejére vissza egy lépést