1092. Budapest. Ráday-u 31/K. Filmesház   telefon: 299-30-27; fax. 299-30-28; email:e.ica@filmjus.hu  
     
 

Felemás színjáték

Pályázat volt, mégsem láthatnak sok színházi közvetítést a tévénézők

 

Népszabadság - Haszán Zoltán - 2006. október 31.

Tévéjátékkal és színházi közvetítésekkel nem különösebben kényeztetik el a nézőket a televíziók. Ha nincs egyik sem, akkor készüljön évente egy tucat színházi tévéjáték kortárs magyar darabokból - jött a közös ötlet színészektől, drámaíróktól és tévésektől. Hiába.

Nem ugyanaz az élmény, mint a nézőtéren ülni, de a színházat kedvelők legalább a tévékben láthatnák a legjobbnak ítélt 12 kortárs magyar dráma feldolgozását. Valódi színészek kerülnének a képernyőre. Mindez a tévéknek sem kerülne egy fillérjükbe sem, közben a televíziósok értelmes munkához jutnának. Mostoha sorsuk feletti kesergésükben erre a megoldásra jutottak a Televíziós Művészek Társasága, a Drámaíró Kerekasztal és MASZK Országos Színészegyesület képviselői, kitalálva a Várkonyi Zoltán-pályázatot.

E szerint egy hattagú zsűri minden évben kiválasztana a műsoron lévő, illetve újonnan bemutatott kortárs magyar drámák közül egy tucatot. Ezeket nem klasszikus színházi közvetítéssel rögzítenék, hanem az előadás helyszínén, azok díszletei között, és a darabban játszó színészekkel vennék fel. Ezen vélhetően senki sem "gazdagodna meg", hiszen a hagyományos tévéjáték költségeinek a töredékéért, darabonként hétmillió forintért vennének fel egy-egy alkotást. Cserébe a darab nem csak a nézőtéren ülők emlékeiben maradna meg. (Csak öszszehasonlításul: a szintén a színházi előadást feldolgozó A gyertyák csonkig égnek 32 millió forintból készült el, tévéjáték és nem film minőségben.) A tervek szerint hat-hat darabot az MTV, illetve a Duna TV mutatna be. De a pénzt nem a tévék kapnák meg - hogy el ne tűnjön a nagy kaszszában -, hanem a színházak, amelyek dönthetnének, kivel akarnak forgatni.

A szakmai szervezetek képviselői ezzel a csomaggal mentek el tárgyalni a közszolgálati műsorok anyagi támogatásáról is döntő Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) elnökéhez. Ez még tavaly nyáron történt. Utóbb a szakmai szervezetek képviselői úgy emlékeztek, hogy Kovács György elnök nyitott volt a javaslatra, de jelezte, hogy a pályázatokról és a támogatásokról nem ő dönt, hanem az ORTT valamennyi tagja. - Döntés hamarosan, mindenesetre egy szavazatuk már van - idézte fel az egyik résztvevő, Szőnyi G. Sándor Kovács szavait. A Televíziós Művészek Társaságának egyik vezetője szerint hónapokkal később kaptak egy levelet, hogy nagyon jó az ötletük, de sajnos nem tud pénzt adni rá az ORTT.

Idén nyáron újra próbálkoztak, immár a Pécsi Országos Színházi Találkozó támogatásával. A válasz hasonló volt a korábbihoz, azzal a különbséggel, hogy az ORTT jelezte: időközben megjelent egy pályázat a klasszikus színházi közvetítések támogatására, hatvanmillió forintos kerettel.

Ez nem töltötte el örömmel a Várkonyi-pályázat kezdeményezőit, hiszen teljesen más logikán alapul. A hatvanmillió forint kétharmadát kereskedelmi tévén bemutatott előadások rögzítésére különítették el. Valóban, volt már ilyesmire is példa, amikor a TV 2 és az Új Színház korábbi szoros kapcsolata miatt egy-egy darab ténylegesen a képernyőre került - vasárnap éjjel egykor. Az ORTT ezt akarta elkerülni azzal, hogy a mostani pályázatban előírta: a támogatott színházi közvetítés kezdési időpontja nem lehet fél 11 után. Ez szigorú előírásnak minősülhetett, mert a pályázatra egyetlen kereskedelmi tévé sem jelentkezett. Így a 60 milliós keret kétharmadát nem is osztotta ki az ORTT.

A közszolgálatiaknak fennmaradó egyharmadon a Duna TV osztozott a Hálózat TV-vel. Előbbi két darab közvetítésére 5 milliót, utóbbi hétre 14 milliót kapott. A Magyar Televízió az egész pályázatból kimaradt, mert tartozásai miatt nem jelentkezhetett.

A dolgok ilyen alakulását látva még egy kísérletet tettek a szakmai szövetségek. Megkérték az ORTT-t, hogy a ki nem osztott 40 millióból készüljön legalább hat tévéjáték. A válasz elutasító volt.

Az érintettek csalódottak, a megvalósult pályázat félsiker, de az ORTT elnöke szerint törvényi előírások miatt nem tehettek mást. Kovács György úgy véli, az igenis eredmény, hogy végre pályázatot írtak ki színházi közvetítések támogatására. Valóban nem abban a formában, ahogyan azt a szakmai szervezetek szerették volna, de erre ő nem is tett ígéretet. - Nem tudom, hogy miért jobb, ha a klasszikus közvetítés helyett tévéjáték készül egy darabból. Ráadásul a darab rögzítése olcsóbb is - mondta Kovács. (Az ORTT-s pályázaton a Fanny Film Bt. kapta a legnagyobb támogatást, kétszer hárommillió forintot a Honvéd Táncszínház Ki népei vagytok? című kétrészes táncelőadásának rögzítésére. Ez a Hálózat TV műsorát gazdagítja majd. A legkisebb összeg a Donka Kábeltelevíziós Kft.-nek jutott, félmillió, Steiner Béla: A hét betű című előadásnak rögzítésére, bemutatás szintén a Hálózat TV-n.)

Kovács nem érti, hogyan ragadhatott bent a kereskedelmi tévéknek elkülönített kétharmados összeg. Ezt az arányt egyébként törvény írja elő. Az ORTT elnöke nem az országos kereskedelmi tévéket hiányolja a jelentkezők közül, hanem a kisebb városi tévéket. - Ahol pénzt osztanak, ott általában sorban állás van - állította szembe általános tapasztalatait az ORTT elnöke a színházi pályázattal. Mint mondta, a lehetőségre a pályázat kiírása előtt két hónappal egy egri konferencián felhívta a színházigazgatók figyelmét, mégsem éltek vele.

A megmaradt negyvenmillió forintot az ORTT szabadon felhasználhatja.

 
 
 
 
 
    vissza az elejére vissza egy lépést